Kalandos ruhatár,gyere tarts velem

Készítsd magad

Anyagismeret érthetően / Mi is az a viszkóz?

2015. április 28. 12:23 - Creatailor

Izzadós lesz a ruhám?

 

Elég gyakran találkozunk a viszkóz kifejezéssel. De vajon tudjuk-e hogy mi az a viszkóz, és hova sorolható ez az anyag?

  • Természetes, vagy mesterséges szál?

  • Pamut helyett válasszam-e a viszkózt?

Mennyi kérdés merül fel bennünk! Erre szeretnék most hétköznapi nyelven választ adni nektek!

Induljunk hát el az anyagismeret labirintusában

 

A viszkóz szál bemutatása előtt elengedhetetlen, hogy néhány szót ejtsünk a pamut előállításának folyamatáról, hiszen a viszkóz egy mesterségesen előállított, pamutot is tartalmazó textil.

A pamut a gyapot-növény toktermésében található, rendezetlen szálak formájában, melyek “jó esetben”egyenként ” 3 cm-5,5 cm szál hosszúsággal rendelkeznek.

Az érett gyapot betakarítását követően dolgozzák fel a pamutszálakat, és készítik el a boltokban található méterárut. Közkedvelt alapanyagról beszélünk, hiszen hihetetlenül nagy nedvszívóképességgel rendelkezik, ami nyáron imádnivaló tulajdonság szerintem sokunk számára.

A jó minőségű pamut méteráru alapja a kellő időben betakarított megfelelően érett pamutszál!

Ha a ruhánk viselése során azt tapasztaljuk, hogy jól kibolyhozódott a szupernek hitt anyagunk, az nagy valószínűséggel azért történhetett, mert a textilipari felhasználás során hulladék pamutszállal dolgoztak az üzemben, nem volt meg a kívánatos szálhossza a pamutnak!

Bevallom derekasan, hogy én se ránézésre, se tapintásra nem tudom megállapítani, hogy pillesdésre hajlamos-e az anyag.

Ha szerencsénk van, és a méteráru boltban hozzáértő eladó van, esetleg szaktanácsot kérhetünk tőle, illetve azt, hogy ossza meg velünk az eddigi tapasztalatait a visszatérő vásárlók véleménye alapján, de ne felejtsük el, hogy az eladónak az érdeke, hogy hozza a forgalmat, nem az, hogy lebeszéljen minket az anyagvásárlásról!

A pamut bemutatása után rá is térhetünk a viszkóz szálra, viszkóz anyagra.

Mi is az a viszkóz?

 

A viszkóz, természetben megtalálható cellulózból vegyi eljárással készített termék, tehát mesterségesen állítják elő.

Vagyis a viszkóz természetes alapú vegyi szál!

Hulladék pamutból,fenyő és bükkfa cellulózból állítják elő. Ez így elég rosszul hangzik szerintem!

Aggodalomra semmi ok, hiszen nagyon jó tulajdonságokkal rendelkeznek a viszkóz anyagok!

A feldolgozás során vegyi eljárással cellulóz oldatot készítenek, melyet szálképző rózsán átvezetnek, majd kénsav-fürdőbe nyomva visszaalakul cellulózzá, és megszilárdul. Utómunkálatok után lesz alkalmas (nyújtás, öblítés, fehérítés, szárítás, és felvágás) textilipari feldolgozásra.

Az így készített kelme sokkal több jó, mint rossz tulajdonsággal rendelkezik!

Nézzük, mik is ezek:

  • írtam, hogy a pamut nedvszívó képessége milyen jó, hát a viszkózé még jobb!
  • nagyon jól festhető, nyomtatható, szép színei lesznek az anyagnak, ami nem mellesleg élénkebb, mint amilyen a pamuté lesz!
  • elektrosztatikus feltöltődésre kevésbé hajlamos, köszönhető a természetes alapanyagnak
  • a viszkózból varrt ruhák jó esésűek, kellemes viselet melegben és hűvös időben egyaránt
  • Jó a légáteresztő-, és a nedvszívó képessége
  • a megfelelően kikészített alapanyag színtartóssága és is mérettartóssága jó

Viszkóz kezelése:

  • 40 C-on mosható, könnyen vasalható

Negatív tulajdonságnak a gyűrődőképesség és a bolyhosodásra való hajlam, említendő meg, de a megfelelően kikészített kelmék ezen tulajdonságai lényegesen csökkenthetők.

Mindent egybevetve azt hiszem sokkal több jót, mint rosszat tudunk megemlíteni a viszkózról!

Ha pedig azt vesszük, hogy a világ pamut termelése véges, a feldolgozó ágazat igénye pedig egyre csak nő, tetszik- nem tetszik sokszor fogunk még találkozni a viszkózzal.

Bátran javaslom a kétkedőknek, hogy használják nyugodtan a viszkóz alapanyagot, a sok jó tulajdonságával szerethető méterárut ismerünk meg benne.

Bízom benne, hogy egyszerű és hasznosítható volt számotokra ez a kis anyagismeret!

Ha tetszett a bejegyzés látogass el a

Köszi, Emese

Kapcsolódó témák:

1 komment

Szabásminta megrendelés

2015. április 21. 14:45 - Creatailor

Elkészítettem azokat a modelleket, amelyek szabásmintáit meg tudjátok rendelni a saját méretetekben! 

Ezek a minták a női ruhatár alap darabjai, melyek mostantól számotokra is könnyen elérhetőek. Nem kell mást tenned, mint felvenni velem a kapcsolatot!

 

Kinek nélkülözhetetlenek a szabásmintáim?


A szabásmintáim azoknak igazi segítség, akik a különböző, készen kapható magazinos szabásmintákkal nem tudnak zöld ágra vergődni. Vagy azért mert más női alkatra készült, vagy azért mert bonyolult velük dolgozni.



Azt tudjuk, hogy más nemzetek alkatai teljesen különböznek a magyartól. Nekünk, magyaroknak más méreteink, arányaink vannak.


Ezért van az, hogy gyakran jelentős alakításra van szükség a magazinos szabásminták használatakor. 
Ellenben az általam készített szabásminták eleve a magyar testalkatra készülnek. 

Sok-sok év tapasztalatai alapján kialakítottam egy olyan szerkesztési-modellezési módot, ami harmonizál azzal, amire nekünk, magyaroknak szükségünk van.

Ha gondosan leveszed a szükséges méreteket, amihez részletes segítséget nyújtok, akkor a kiszabott, és próbára összeállított ruhán már jelentősebb alakításokra nincs szükség. Csak a bőséget, és a hosszt kell beállítanod.

A szabásminták csomag összeállításban érhetők el, melyek a következők:

Megrendelni a következő e-mail címen tudjátok: contact@creatailor.com

Fazekas Emese   mobil szám: 20/38-92-680 

Kapcsolatfelvétel után a méretvételhez szükséges adatok listáját válasz e-mail-ben megküldöm. Várom szíves megrendeléseiteket!


Remélem kedvet kaptál a minták rendelésére!

A contact@creatailor.com e-mail címen vedd fel velem a kapcsolatot a továbbiak egyeztetésére!

Ha többet szeretnél megtudni a munkáimról, látogass el a facebook oldalamra!

 

Szólj hozzá!

Miért alap szabásminta kell neked?

2015. április 21. 14:13 - Creatailor

Egy kis modellezés :)

Ugye milyen jó, hogy az interneten már elérhetőek a szuper kis ingyen letölthető szabásminták?

Régen nem így volt ám!

Ha szerettem volna valamit, max. megvettem a Burdát, de sokszor ért csalódás, mert letettem a hajam, mire használható ruhát kreáltam a minta alapján. Akkor is tudtam, és most már be is igazolódott, hogy a problémát az okozta, hogy nem az én méretemről szólt a mérettáblázat, és így a szabásminta sem! Szerencsére ez a gond már a múlté! :)

Olyan  szabásmintám van, amilyet csak akarok!

De az, hogy ide eljutottam, bizony nagyon sok tanulással, és tapasztalatgyűjtéssel járt, ami természetesen a mai napig tart!

 Ám érdemes tudni, hogy sokkal többre megyünk egy jó alapszabásmintával, mint innen-onnan beszerzett, ingyen letöltött snittel. Ha belegondolsz abba. hogy mennyi kidobott szabadidő van abban, amit alakítgatásokkal, igazításokkal töltesz, Te is rájössz arra, hogy érdemes lenne egy jó alap szabásmintát készítened! S ha mindez megvan, egy kis ügyességgel simán modellezel (alapminta módosítása másik modell elkészítéséhez) belőle mást! Például szabásvonal áthelyezéssel, szűkítő varrás kiváltásával, amit húzásba teszel át. és még sorolhatnám....

Sokan tévesen gondolják például azt, hogy a húzás (ráncolás) azt jelenti, hogy bőséget adunk a szabásmintába! Persze, ha bő modellt akarunk, akkor ez így is van!

De mi van, ha testhez álló a ruha, mégis húzás van benne?

Ilyenkor a szűkítő bőségét tesszük bele húzásba. Ennek az elhelyezése is választható, bár néhány alapszabályt érdemes betartani.

Ami a legfontosabb, hogy jó alappal rendelkezzünk!

Ha nem boldogulsz az alapszabásminta készítéssel,ebben is tudok segíteni! Meg tudod rendelni tőlem a saját méretedre készített mintádat! Erről többet itt tudhatsz meg!

Ha megpróbálkozol a szerkesztéssel, és nem jutsz dűlőre a feladattal, ne késlekedj, nagyon szívesen segítek ingyenes tanácsadással!

Kapcsolódó témák:

 

Szólj hozzá!

Pamut, poliészter, elasztán...... Mit válasszak?

2015. április 16. 23:10 - Creatailor

Tudjátok, miért használnak kevert szálakat az anyag készítése során?

Nagyon egyszerű a magyarázat!

  • Biztos nektek is van olyan ruhátok, hogy tök jó viselni, jó a nedvszívó képessége, jó a légáteresztő képessége, de nap végére olyan gyűrött lesz, mintha a kutya szájából húzták volna elő!
  • Vagy esetleg szuper jól néz ki a felső, de már nap elején olyan penetráns szagunk van tőle, hogy az egész napunk gallyra megy emiatt.

Sajnos ezek azok a bizonyos rossz tulajdonságok amikkel egy anyag tud rendelkezni, és természetesen nem is maradnak rejtve a ruha viselése során.

A jó tulajdonságok fokozása miatt használják előszerettel a szálkeverést a textil iparban.

Ugyanis a természetes szálak meglévő tulajdonságain ugyebár változtatni nem lehet, de ha megfelelő arányban keverjük akár egy természetes, akár egy mesterséges szállal, a tulajdonságai módosulnak. Természetesen annak van értelme, ha a jó tulajdonságokat növeljük, és a kevésbé kívánatosakat csökkentjük. Például a pamut- poliészter kiváló párosítás. A poliészter a legsokoldalúbb műszál! Kedvező tulajdonságai miatt gyakran találkozhatunk ennek a párosnak különböző arányú keverékével.

  • a szakítószilárdsága, a rugalmassága, színtartóssága jó
  • jó a formatartása
  • könnyen kezelhető, tisztítható
  • tartós és nem gyűrődik

A nedvszívó képessége  kicsi, tehát "színészfoltra" hajlamos, de pamuttal megfelelő arányban keverve egy egész jó párosítást kapunk.

Másik kedvenc szál, az elasztán, vagyis mesterséges gumiszál!

Az elasztánt csak más szállal kombinálva használják. A rugalmas szálat tartalmazó anyagot hívjuk sztreccs anyagnak.

Én személy szerint imádom ezeket a textileket, mármint viselni, hiszen formatartó, és kevésbé gyűrődik, de tudni kell azt, hogy szabásminta készítésnél kicsit másképp kell számolni a méretekkel, hiszen ha kihasználjuk a kelme rugalmasságát, akkor értelemszerűen kisebb szabásmintára van szükségünk, mint a rugalmatlan anyag esetén.

Vasaláskor ügyelni kell arra, hogyha nagyobb %-ban tartalmaz elasztánt a ruha, akkor maximum 110 °C-on, illetve az alapanyag szerinti legmagasabb hőfokon szabad csak vasalni. Ellenkező esetben hihetetlen zsugorodásra képes.

A sztreccs anyagok varrása előtt viszont érdemes sztreccs varrótűt, hegyes vékony gombostűt és megfelelő varrócérnát beszerezni!

Kapcsolódó cikkek:

 11032484_885606774810812_1945812296_o_1.jpg

 

1 komment

Vékony anyag varrása

2015. április 08. 22:03 - Creatailor

Hogyan dolgozzunk könnyen a vékony, csúszós anyagokkal?

dsc_0758g_masolata.jpgMilyen állapotban van az idegrendszered :) ?

 

A tavasz beköszöntével a vastag anyagokat felváltják a vékony textilek. Így van ez a hobbi varrónők varrnivalóival is.

Vékony anyag varrása

Bevallom én nem nagyon szeretek vékony anyaggal dolgozni, de hát nyáron mégsem varrhatunk pufajkát!

Előre szenvedek attól, hogy a leterített anyag úgy mozog, és alakul, ahogy ő akar. Tehát, dupla türelemmel,és ha lehet, még élesebb ollóval állok neki a szabásnak. Viszont a műveleti sorrendem annyiban változik, hogy az apróbb alkatrészeket, amiket be kell majd ragasztani, nem szabom ki!

Hogy miért?

Azért, mert egy kis praktikával megkönnyítem a folyamatot!

Ugye tudjuk, hogy milyen bajos a blúz gallérjával dolgozni például ha vékony anyagot, muszlin varrunk! Mire kiszabjuk, teljesen másmilyen alakot ölt. Ezt megelőzendő, én a szabás előtt beragasztom az anyagdarabot, amiből a gallért fogom kiszabni. Így rögzítem az anyagot, és a gallér szabásakor biztos hogy maradandó alakja lesz a gallérnak.

Ugyanezt a megoldást lehet alkalmazni a kézelők, nyakszegők, ujja szegők alkalmazásakor!

Ezt a műveletet táblában ragasztásnak hívják!

A vékony anyag varrásához elengedhetetlen a

  • varrógép pontos beállítása
    • talpnyomás beállítása
    • szálfeszesség beállítása
  • megfelelő varrótű és gombostű megválasztása, melyről bővebben itt olvashatsz!

Ha tetszett a bejegyzés, nyomj egy lájkot, és oszd meg! Köszi, Emese

Kapcsolódó témák:

 

 

 

Szólj hozzá!

Milyen a jó szabásminta?

2015. április 02. 11:29 - Creatailor

Miért jó, ha van szabásmintád?

Gondoltátok volna, hogy már az 1830-as években is dolgoztak szabásmintával?

Az 1800-as évek közepére tehető az első varrógép megjelenése is, mely a kézi varrást volt hivatva felváltani! Ugyanis elődeink még kézzel varrták a ruhákat, ezért lényegesen lassabban haladtak a munkájukkal.

Úgy látszik, hogy a XIX. század volt az a vízválasztó időszak amikor a munkafolyamatok gyorsítására kezdtek koncentrálni ruhás elődeink. A szabásminta tudatos készítésének is az ismételhetőség miatt van jelentősége.

Tapasztalataim szerint megoszlik a vélemény a minta használatról.

Vannak hobbi varrónők, akik olyan ügyesek és bátrak, hogy minta nélkül kezdenek bele az alkotásba.

Ha kevés idő áll rendelkezésemre, én is minta nélkül dolgozom. Persze csak az egyszerűbb dolgokról beszélek.

  • póló,
  • csőtop,
  • csőszoknya

Viszont tisztában vagyok vele, hogyha egy sikeres darabot varrtam, nagyon fog hiányozni a minta, ami alapján más anyagból, vagy más mintájú anyagból ugyanilyet varrhatok. Szóval egyre kevesebbszer döntök úgy, hogy időszűke miatt ne készítsek szabásmintát.

dsc_0778_masolata.JPG

Milyen a jó szabásminta?

  1. feliratokat tartalmaz: szerepel rajta az alkatrész neve, modell neve/ tulajdonos neve (én még dátumot is rakok a sajátjaimra)
  2. szálirány jelölés van rajta: az anyag sebes szélével párhuzamos nyíllal jelöljük
  3. könnyű vele dolgozni:ráfektetve az anyagra könnyen körberajzolható
  4. nem gyűrött: felülete sima,teljesen kiterül, így biztosítja a mérethűséget
  5. könnyen ráfektethető és rögzíthető az anyagon pl súllyal, gombostűvel:a felfektetett, kiterített anyagra ráhelyezve stabilan ottmarad a rögzítésig
  6. vannak rajta csípések az összeillesztési pontoknál, például:
    • blúz eleje és háta oldalán a derékvonal csípés, ami ellenőrzésként használható, hogy jól illesztettük az alkatrészeket
    • blúz háta nyakközép csípés és gallér felvarrási vonalán a csípés, melyek egy pontba kell hogy essenek az összevarráskor
  7. vannak rajta jelölések: például a puffos ujjú blúz ujján jelöljük a behúzott szakasz hosszát
  8. minden alkatrésznek megvan a mintája: szabáskor van ennek jelentősége, mivel így nincs akadálya annak, hogy mindent egyszerre kiszabjunk
  9. az összeillesztendő szakaszok egyforma hosszúságúak: garantált, hogy nem fog húzni,vagy épp ellenkezőleg nem lesz buggyos a megvarrt szakasz.

 

A csípés (6.) kivitelezésével  érdemes kicsit foglalkoznunk!

 

Milyen a jó csípés?

  • A jó csípés max. 2 mm mélységű

Amikor az ollóval szeretnénk jelölésként icipicit belevágni az anyagba, legyünk nagyon óvatosak, hiszen a mély bevágással nullára írjuk az alkatrészt. Ha mélyen belevágunk, lehet kidobni az egészet.

Kivágni természetesen nem szabad az anyagból.

Legegyszerűbb módja a csípésnek, ha az anyag szélére merőlegesen tartott ollóval belecsippentünk az anyagba, és kész is a jelölésünk az anyagon!

Szabásminta témában még többet találsz itt!

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!
Címkék: szabásminta
süti beállítások módosítása