Kalandos ruhatár,gyere tarts velem

Készítsd magad

Szabásminta Creatailor módra

2015. február 28. 19:55 - Creatailor

Minden egyben!

Az általam készített egyedi méretben megrendelhető szabásminták

 

  • megbízható méretűek
  • speciális, könnyen körberajzolható papírra készülnek
  • jó vele dolgozni, egyértelmű jelölésekkel van ellátva
  • Biztonságos, hiszen a varrás és felhajtásszélesség rajta van a szabásmintán, tehát nagyon gyorsan tudsz vele haladni

 

Ezenkívül az anyagra fektetve rögtön kezdheted a szabást. Arra ügyelj csak, hogyha úgy szabsz, hogy nem rajzolod körbe a mintát, akkor a minta szélébe ne vágj bele, ne vágj le róla semmit, tehát vigyázz arra, hogy a szabásminta ne sérüljön. Munka végeztével érdemes akasztva tárolni, hiszen könnyebb vele legközelebb dolgozni, ha nincs "hétrét" hajtva :)

Miért tudsz jól dolgozni a szabásmintával?

 

  • A varrásszélesség úgy van kialakítva, hogy bátran tudsz kiengedni belőle, ha az a szerencsétlenség történik veled, hogy „összemegy a sok hordásban”. Viccet félre téve, ha benne hagyod a varrásszélességet, némi hízást tudsz még kompenzálni azzal , hogy kiengeded a bőséget
  • A mintákat úgy szerkesztem meg, hogy van benne plusz bőség, az úgynevezett kényelmi többlet, tehát nem cuppan rád a ruha. Ha mégis azt szeretnéd, egyszerűen csak nagyobb varrásszélességgel dolgozol, nem a megadott 2-2 cm-el. Viszont akkor ezt érdemes kivágni, ne legyen útban.

 

Szólj hozzá!

Meggyűlik a bajod a szabásmintával?

2015. február 25. 22:11 - Creatailor

Egyszerű megoldás a problémára

 Felejtsd el!

 

  • Utálsz szabásmintát másolni csomagolópapírra?
  • Belekavarodsz a sok-sok vonalba?
  • Türelmetlen vagy a szabásminta másolásakor, mert már szabni-varrni szeretnél?
  • Állandóan fogytán van a csomagolópapírod?
  • Vékony a másolópapír és könnyen gyűrődik?
  • Nehéz körberajzolni az anyagon a másolt mintát?
  • Attól félsz hogy elfelejtesz varrásszélességet ráhagyni?
  • A varrás közepén jössz rá, hogy valamelyik alkatrész mintáját nem másoltad ki, és pakolhatod szét ismét az egész mintacsomagot?

Ismerősek ezek a problémák? Tudok választ a megoldásra! katt ide: Creatailor , és megtudod, hogyan lehetséges az hogy gyorsan, hiba nélkül, az eddig megszokott idő töredéke alatt szabj ki ruhákat!

 

Szólj hozzá!

Beszédes méretek

2015. február 24. 22:58 - Creatailor

Hogyan készülnek a szabásmintáim?

Amikor megkapom valakinek a méretét, sok esetben látatlanban kell szabásmintát készítenem, csak a méretek alapján tudom elképzelni őt. Ilyenkor jön jól a képzelő erő és a tapasztalat.

A kör- és a hosszméretek életre kelnek a gondolataimban, és megformálódik a test körvonala. Szerintem a munkának ez a része némileg tanulható, de biztos, hogy kell egy jó adag fantázia is. Ha valaki ezzel nem rendelkezik, nagy valószínűséggel nem is fogja szeretni a munkának ezt a részét.

Nagyon sok szakembertől hallom, hogy a szabásminta készítést nem szeretik. Alig várják, hogy készen legyenek vele. Ők a kivitelezésben érzik magukat sikeresnek.

Én alig várom, hogy kézbe kapjak egy „újabb áldozatot” és végre elkezdhessem a munkát.

Honnan lesznek a szerkesztéshez adatok?

Tudjuk azt, hogy hiába vannak meg a testméretek, a szerkesztésben a méretek tört részeivel dolgozunk. Ahhoz hogy ezek az adatok a rendelkezésemre álljanak, egyszerűsítettem a dolgomat, és létrehoztam egy önműködő táblázatot

 Kezdődhet a kivitelezés, a szabásminta készítés

 

A testméreteket a saját készítésű „számolós táblázatomba beírom, ami rögtön ki is számolja azokat a részméreteket, amivel tovább dolgozom.

Ez az Excel tábla speciális függvényeket tartalmaz, melyeket a tapasztalataim alapján készítettem és módosítottam a jelenlegi tartalomig. Az a jó ebben a táblázatban, hogyha nagyobb stílusváltás következik be a divatban, akkor ezt teljesen jól le tudom követni az Excel segítségével, és a módosítások elvégzése után ismét ütőképes lesz a tartalom.

Nagyon szeretem ezt a táblázatot, nagy segítség, hiszen csak az alapméreteket kell jól beírnom. A számolás minden esetben bombabiztos lesz :) ! Mire kinyomtatom az adatokat, már rá is hangolódom a munkára.

Szólj hozzá!

Aki számít neked, annak megvannak a méretei

2015. február 24. 11:11 - Creatailor

Egy helyre írd, hogy mindig kéznél legyen

Nem kell nagy ördöngösségre gondolni, ha a méretvételről beszélünk! Vannak fontos kör és hosszanti méretek, amelyek szabásminta szerkesztéskor, illetve szabás előtti minta ellenőrzésekor nélkülözhetetlenek.

cb9f4b4ad5a916920e928b11abb14c01.png

A hobbivarrónők általában tudják, hogy a testen hol kell a megfelelő méreteket levenni.

Családtagoknak, barátoknak, vagyis akiknek rendszeresen szoktam varrni, egy füzetbe írtam be a méreteit.

 Mindent lemértem, amire csak szükségem lehet. Így egy-egy ünnep közeledtével anélkül tudok az ünnepeltre varrni, hogy rájönne a meglepetésre :)

Ilyenkor egyszerűbben elkészíthető darabot választok, mert próba nélkül elég rizikós varrni.

Szólj hozzá!

Ingyen letölthető e-book

2015. február 22. 21:39 - Creatailor

Nemsokára elkészülök vele

Nem sokára elkészülök az ingyen letölthető e-bookkal, amiben több praktikus tanácsot szeretnék adni azoknak, akik nem tudják, hogyan gyorsíthatnák meg a munkát a szabás-varrásban.

Sok-sok év tapasztalata alapján írtam egy kis összegzést arról, ami nekem segített abban, hogy a munka végeztével jó érzéssel, sikerélménnyel hagytam abba a varrást, és alig vártam, hogy újra nekiállhassak a következő munkámnak.e-book.jpg

Ha kevés időd van ahhoz, hogy a hobbidnak hódolj, ha szeretnél gyorsabban haladni, ha nem tudod, hol folyik ki kezed közül az idő, akkor neked ajánlom a hamarosan letölthető könyvemet.

Szó lesz benne a munka megtervezésétől elkezdve a a kivitelezésen át a varrás befejezéséig minden olyan dologról, ami segíti a munkádat.

Aki sosem tanult varrni, azoknak tudom, hogy kihívás a munkafolyamat átlátása, megszervezése. Adott esetben a munka gyorsítása. De semmi ok az elkeseredésre! Ha a varráskor nem is tudok mögötted állni, a tapasztalatomat át tudom adni, amivel te is gyorsabb lehetsz. Sok szeretettel tőlem neked!

 

Szólj hozzá!
Címkék: ingyenes e-book

Tedd gyorsabbá a munkád

2015. február 21. 21:41 - Creatailor

Mindig legyenek rendben az eszközeid

Sok bosszúságtól kíméled meg magad,

ha a munkád során jó eszközöket használsz! Nem érdemes csuklóban ízületi gyulladást kapnod egy- egy életlen olló miatt. Arról nem is beszélve, hogy sokkal gyorsabban is haladsz, és a türelmedet sem fogyasztod feleslegesen olyan dolgokkal, amiket ki tudsz küszöbölni

Szóval a szabászollód legyen tökéletesen éles. Ugyanez igaz a kisollóra is. Tudjál vele csípni azonkívül, hogy éle is legyen.

Szabókréta helyett sokkal praktikusabb a jól bevált baba szappan! A nagy szappant szépen le kell fogyasztani, és amikor már elég lapos ahhoz, hogy vékony vonalat tudj vele húzni, meg is van a szabászkrétád. Nagy előnye ennek a szappannak, hogy gőzölős vasalóval nyomtalanul kijön az anyagból, ellentétben a zsíros szabókréta vonalaival. Ha kicsorbul az éle, egyszerűen csak faragd meg ollóval. Ha a sok használattól ragadni kezd, munka végeztével be kell vizezni és kezet mosni vele egyszer-kétszer, majd megszárítani, és ismét használható.

A háztartási vasalódeszkára érdemes egy pót-huzatot húzni, így el tudod kerülni hogy a varrás közbeni vasaláskor például a ragasztós közbélés műanyag szemcséi arra a huzatra ragadjanak, amin később a tiszta ruháidat vasalod.

Mérőszalag tárolását érdemes akasztva megoldani. Tudom, nagyon sokan feltekerve teszik el a varrós dobozba a " centit". De nem elhanyagolható az a nyúlás, amit ilyenkor okozunk a mérőszalagban. Igazából a nagyon pontos munkák során ( például bevágott zseb készítésekor) egy-két milliméter is számít!

csiga_2.png

 

Szólj hozzá!

Trükkös karcsúsítás

2015. február 20. 09:48 - Creatailor

Az álomnő nem jár szürkében

 

A férfiak cseppet sem vágynak arra, hogy a NŐ szürke színt viseljen magán. Arról nem is beszélve, hogy még a kedvünk is szürkévé válik!  Nem kell feltétlenül a papagájszínekre asszociálni, ha hódító útra indulnánk.

A fekete, vagy a feketével kombinált színekkel nagyon jól lehet optikailag karcsúsítani

 

Igazából csak azzal kell tisztában lenni, hogy ezekből a betétekből mennyit, és hova helyezzünk el.

Például ha egy színes ruha oldalrészét feketével kombináljuk, egyből karcsúbbaknak tűnik viselője. Ugyanez igaz ha a ruha ujját készítjük feketéből. Vaskos karúaknak kifejezetten előnyös megoldás.

Természetesen nagyon sokan gondolkodnak a teljesen fekete öltözetekben, de azt vettem észre, hogy egy idő után maga a viselője is fekete hangulattal lesz megáldva, és elfelejt a mosoly varázsával élni..................

 oldalbetetes_ruha846.jpg

 

 

Szólj hozzá!

Amiben más ez az oldal

2015. február 18. 18:14 - Creatailor

Magányos harcos

Tudom, hogy többünknek, akik szabnak-varrnak problémát okoz, hogyha valamin fennakad, legyen az akár elméleti vagy gyakorlati kérdés, néha nincs kitől tanácsot kérni.

Ezért hoztam létre ezt a fórumot, ahol a kérdéseidre választ találsz akár úgy, hogy tőlem kérdezel, akár a követőimtől. 

Amikor magányos harcosként küzdesz a kész, valahonnan beszerzett szabásmintával, gőzöd sincs, hogy hol ellenőrizd le a méreteket, ahhoz, hogy minden stimmeljen amikor elkészül a ruha, vagy mekkora varrásszélességgel dolgozzál a különböző anyagoknál, mennyire szűkíthetsz le valamit, hogy az anyag ne induljon foszlásnak a varrás mentén, és még sorolhatnám. Millió olyan kérdés merül fel, amire választ kaphatsz, ha rendszeres látogatója leszel a blogomnak.

A szabásminta beszerzésre rögtön tudok megoldást kínálni neked. Legpraktikusabb megoldás, a méretedre elkészített változat. De itt jön a nagy kérdés, hogy honnan lesz neked olyan? Hiszen a szaklapok, magazinok nem méretes mintákat kínálnak! 

A következő négy alapmodell szabásmintáját már meg tudod rendelni tőlem, melyeket a saját méreteid alapján készítek el.

Kinek jönnek jól ezek a szabásminták?

A szabásmintáim azoknak igazi segítség, akik a különböző, készen kapható magazinos szabásmintákkal nem tudnak zöld ágra vergődni. Vagy azért mert más női alkatra készült, vagy azért mert bonyolult velük dolgozni.Vagy már a másolás fázisában elvesznek a rengeteg vonal között.

Sok-sok év tapasztalatai alapján kialakítottam egy olyan szerkesztési-modellezési módot, ami harmonizál azzal, amire nekünk, magyaroknak szükségünk van.

Ha gondosan leveszed a szükséges méreteket, amihez részletes segítséget nyújtok, akkor a kiszabott, és próbára összeállított ruhán már jelentősebb alakításokra nincs szükség. Csak a bőséget, és a hosszt kell beállítanod.

Remélem kedvet kaptál a minták rendelésére! A contact@creatailor.com e-mail címen vedd fel velem a kapcsolatot a továbbiak egyeztetésére!



Szólj hozzá!
süti beállítások módosítása